07-4-2025
7 wetenschappelijke weetjes over spierkracht en superspieren
Ben je geïnteresseerd in spierkracht en wil je meer weten over hoe je sterker kunt worden? In dit blog delen we zes fascinerende wetenschappelijke weetjes over spierkracht. Of je nu net begint met trainen of al een tijdje bezig bent, deze inzichten kunnen je helpen je spierkracht te maximaliseren.
1.Kinderen hebben een soort superspieren
Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat kinderen een indrukwekkend uithoudingsvermogen in hun spieren hebben? In feite is hun uithoudingsvermogen vergelijkbaar met dat van duursporters. Dit komt mogelijk doordat het kinderlichaam op een andere manier energie opwekt, waardoor er geen melkzuur wordt geproduceerd dat spiervermoeidheid veroorzaakt. Interessant, toch? Geen wonder dat je ze niet bij kunt houden.
2.Met krachttraining ontstaan er meer filamenten in spieren waardoor je sterker wordt
Elke spiervezel bevat eiwitfilamenten die in elkaar schuiven wanneer de spier samentrekt. Hoe meer filamenten er in een spiervezel aanwezig zijn, hoe krachtiger de spier kan samentrekken. Door middel van krachttraining kun je het aantal filamenten in je spiervezels vergroten. Hierdoor wordt je spier sterker en kun je meer bereiken.
3.Spieren hebben een waanzinnig goed geheugen
Wist je dat spieren een soort geheugen hebben? Als je een tijdje niet hebt getraind en dan weer begint, zullen de spieren die je eerder hebt getraind sneller groter en sterker worden dan spieren die nog nooit zijn getraind. Dit komt mogelijk door extra celkernen die in de spieren ontstaan tijdens het trainen, waardoor er meer eiwitfilamenten worden aangemaakt. Onderzoek bij muizen heeft zelfs aangetoond dat deze extra celkernen tot wel 15 jaar kunnen blijven bestaan. Dus als je in het verleden actief bent geweest, heb je een voordeel.
4.Na 2 weken nietsdoen verlies je al spiermassa
“Use it or lose it!” Een interessant feit is dat je spiermassa snel kunt verliezen als je stopt met trainen. Onderzoek heeft aangetoond dat een jonge man na slechts 2 weken niet trainen al ongeveer 485 gram spiermassa kan verliezen in één been! Een ouder persoon verliest minder spiermassa in dezelfde periode, maar het principe blijft hetzelfde. Gelukkig kun je de verloren spiermassa binnen 6 weken weer opbouwen door regelmatig te trainen.
5.Lichaamsgewicht is bepalend voor spierkracht
Heb je je wel eens afgevraagd waarom mieren zo sterk zijn in verhouding tot hun lichaamsgewicht? Dit komt doordat mieren erg klein en licht zijn. Ze hebben weinig ondersteuning nodig van hun skelet, waardoor ze bijna al hun spierkracht kunnen gebruiken om voedsel en andere objecten te tillen en verplaatsen. Als mens heb je daarentegen een behoorlijk skelet en wegen je organen ook aardig wat. Daarom heb je meer spierkracht nodig om je lichaam rechtop te houden.
6.Door cafeïne kunnen spieren beter presteren
Wist je dat cafeïne niet alleen mentale energie kan geven, maar ook fysieke voordelen biedt? Uit onderzoek is gebleken dat spieren met behulp van cafeïne krachtiger kunnen bewegen. Dit effect lijkt groter te zijn bij volwassenen van gemiddelde leeftijd in vergelijking met oudere volwassenen. Dus als je een extra boost wilt voor je trainingssessie, kan een kopje koffie vooraf je wellicht helpen.
7.Dopamine en (spier)prestatie
Dopamine speelt een rol bij de motorische functies in het lichaam, inclusief de regulatie van spierbewegingen. Ze is betrokken bij het reguleren van de motorische controle en coördinatie van spieren en draagt bij aan de signalering tussen zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor spierbewegingen. Een tekort aan dopamine in de hersenen kan leiden tot bewegingsstoornissen, zoals de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte van Parkinson neemt het aantal dopamine-producerende cellen af, wat resulteert in motorische symptomen zoals tremoren, stijfheid en bewegingstraagheid. Dopamine speelt ook een rol in het beloningssysteem van de hersenen, waar het een rol speelt bij het ervaren van plezier en motivatie. Dit kan indirecte effecten hebben op spieren, aangezien het motiverende aspect van dopamine kan bijdragen aan de motivatie om fysieke activiteiten en oefeningen uit te voeren die de spieren stimuleren en versterken.
Conclusie
Nu je deze interessante wetenschappelijke weetjes over spierkracht kent, heb je waardevolle inzichten om je trainingsroutine te optimaliseren en leuker te maken. Bedenk dat consistentie, krachttraining en een actieve levensstijl essentieel zijn voor het behalen van sterke spieren. Dus zet door, blijf gemotiveerd, zorg voor voldoende dopamine en werk aan het versterken van je krachtige lichaam!